Boloog
 
Bombus confusus





De Boloog Bombus confusus is een uiterst zeldzame hommel. Hij komt in Vlaanderen waarschijnlijk niet meer voor. Ook in Nederland wordt deze soort niet meer gezien.

De koningin en de werkster hebben een fluweelachtige, korte beharing en een opvallend breed achterlijf. Het borststuk en de eerste helft van het achterlijf zijn zwart; de laatste drie achterlijfssegmenten rood. Het mannetje heeft een zeer smalle gele band aan de voorzijde van het borststuk, opvallend grote facetogen en zeer korte antennes. Deze hommel meet 12 tot 22 mm.

Deze hommel heeft een voorkeur voor warme, open gebieden, droge hellingen, open bossen en vochtige kalkgraslanden en foerageert er op de diverse geschikte bloemen die in deze gebieden (nog) voorkomen.

Hij vliegt in één generatie van begin mei tot begin oktober en nestelt zowel bovengronds als ondergronds.

De vrouwtjes hebben een uitgesproken voorkeur voor vlinderbloemigen. Uitgestrekte velden met Rode Klaver oefenen een aantrekkingskracht uit op deze hommel. Er is ook bloembezoek bekend op Beemdkroon, Harige Ratelaar, Wondklaver, Kale Jonker, Heggenwikke en Guldenroede-soorten. De mannetjes vliegen op Grote Centaurie en verschillende soorten distels. 

Er zijn geen koekoekshommels van deze soort gekend.